Снимка БулфотоУМБАЛ Бургас в партньорство с Изпълнителната агенция по трансплантация 

...
Снимка БулфотоУМБАЛ Бургас в партньорство с Изпълнителната агенция по трансплантация 
Коментари Харесай

Лекари от УМБАЛ Бургас: Един донор може да спаси осем човешки живота

Снимка Булфото

УМБАЛ Бургас в партньорство с Изпълнителната организация по трансплантация  отбелязва Европейската седмица на донорството с осведомителна акция измежду възпитаници. Днес лекари от Отделението по анестезиология и интензивно лекуване (Реанимация)  разговаряха с близо 90 деца от XII клас на  Гимназията за романски езици „ Георги Стойков Раковски “. Учениците бяха впечатлени от обстоятелството, че 1 донор може да избави 8 човешки живота, написа Флагман.бг.

„ 1101 души в България са в националния указател на чакащи за органна трансплантация. Списъкът е дълъг и не всеки съумява да дочака своя втори късмет. Всяка година 200 души губят борбата с времето, а 200 други ги заместват в листата на чакащите. Затова тематиката за  донорството е значима и би трябвало да се разисква в фамилията ”, заяви  координаторът по донорство на УМБАЛ Бургас доктор Милена Минева.

Лечебното заведение е единственото в района, което е записано като  база за трансплантации. В него  се прави експлантация на бъбреци, черен дроб и сърце.

„ Важно е да се знае, че разликата сред кома и мозъчна гибел е голяма. В света няма случай, при който пациент в мозъчна гибел да е възстановил съзнанието си. След като човек изпадне в това необратимо положение, неговите органи не престават да действат още известно време, а пред околните му има два пътя – да оказват помощ на други заболели да живеят или да погребат близкия си, дружно с вярата на още няколко фамилии ”, сподели доктор Даниела Люцканова, която оглавява Комисията по определяне на мозъчна гибел в УМБАЛ Бургас.

Тази година акцията на Изпълнителната организация по трансплантация е под мотото „ Частица от теб може да бъде за някого целият свят ”. Нейната цел е да увеличи осведомеността на хората за донорството.

Лекарите на УМБАЛ Бургас прожектираха на децата филми с действителни случаи на рецепиенти на органи, които са траяли своя живот, с помощта на хуманния жест на близки на умряли пациенти.

„ Приживе човек може да желае да е донор и да помогне на някого откакто си отиде от този свят, само че в случай че не приказва за това с околните си, те няма по какъв начин да знаят. Поради тази причина акцията цели да даде повече информация на хората и да им помогне да образуват мнението си, когато декларират, че са за или срещу донорството ”, сподели доктор Даниела Люцканова.

В България няма указател на съгласните да станат донори, а единствено на тези, които декларират отвод. Прилага се системата на презюмирано единодушие – посредством единодушие роднините. Затова тематиката би трябвало да бъде обсъждана.

„ Най-много донорски ситуациия в УМБАЛ Бургас имаше през 2014г., когато роднините  на четирима умряли пациенти дадоха единодушие органите им да бъдат трансплантирани. От началото на годината донорската обстановка е една ”, добави доктор Минева.

Тя описа и за случай на 20-годишен чужденец, който това лято е умрял при рухване. Когато схващат, роднините му идват   в УМБАЛ Бургас и сами оферират органите на синът им да бъдат трансплантирани на нуждаещи се. За страдание обаче това не е допустимо, поради уврежданията.

Лекарите подариха на децата шапки, гривни и тениски с мотото на акцията. Медиците благодариха на  директора  на Гимназия за романски езици " Георги Стойков Раковски " госпожа Радостина Костадинова за опцията да се срещнат и да приказват на тази значима тематика с децата.

Важно! Това дълго време никой не ни го е казвал, а е толкоз значимо! Никога не носете облекла, които са били..

Влез и виж!



Влез в този момент в най-бързорастящата група в България. Присъедини всички свои другари във "Фейсбук " -

ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко свободно!

https://www.facebook.com/groups/157731821468957/



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР